Little Live Lady

Little Live Lady

1.9.16

Přečteno: srpen 2016 + pozvánka na víkend


A je tu opět pravidelná nálož přečtených knih!

Musím říct, že srpnové knihy mě všechny bavily a jsem spokojená s výběrem :o). Naštěstí se mi málo kdy stává, že čtu něco, co mě fakt nebaví a tak se mi i moje poznatky píšou o to lépe ;o). No a co že jsem v srpnu přečetla? Tohle:

Lars Kepler - Stalker

Anotace:
Bez Joony Linny je policie bezmocná. Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje — od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti. Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

Co na to já:
Skoro všichni… No, ještě že tak! Tahle knížka je napínavá od začátku až do konce a budete mít problém se od čtení odtrhnout, to vám garantuju! Stalker je totiž zase perfektní, stejně jako předchozí díly série s Joonou. Když si představím, že v momentě kdy je člověk v klidu, sám doma a užívá si té pohody, může za oknem být někdo, kdo to pozoruje… A navíc má hodně nekalé úmysly… Brrr! I u nás na chodbě v paneláku jsem se po výstupu z výtahu otáčela na všechny strany, jestli na mě někdo nečíhá (a dělám to do dneška). Kniha vás vyděsí, napne a vy budete přemýšlet, jak tohle všechno může skončit.. Když se navíc na vrchol všech podezřelých dostane uznávaný psychiatr, Joonův přítel a někdo, o kom vás do teď nikdy nenapadlo pochybovat… Tohle mě dostalo a já jsem moc ráda, že všechny knihy série odpočívají doma v mé knihovně.

Mikael Niemi - Muž, který zemřel jako losos

Anotace:
Děj je zasazen do současnosti, zejména do Tornedalenu, pohraniční oblasti obývané rázovitou finskou národnostní menšinou. Několik odboček však zavede čtenáře i do Stockholmu. Text je pro autora typický svým nezaměnitelným nábojem. Mrzoutský důchodce Martin Udde je nalezen mrtev ve svém domě - byl zavražděn skutečně netradičním způsobem. Místní policie je posílena půvabnou Terezou Fosnessovou ze Stockholmu, která vede vyšetřování. Podezření záhy padne na Esaiase Vanhakoskiho, který bez okolků doznává, že Uddeho nenáviděl. Příběh se však postupně rozvíjí v mnohem košatější útvar, než bývá u běžných detektivek zvykem. Líčí lásku Terezy a Esaiase, zamýšlí se nad nezbytností jazykových a kulturních kořenů a nad tím, co se stane, když je o ně člověk připraven, takže výsledkem je pozoruhodná výpověď o pokusu zničit tornedalskou finštinu - zábavná a vážná zároveň, a navíc naprosto jedinečná.

Co na to já:
Aby té severské krimi náhodou nebylo málo! Losos je ale tak trochu jiná detektivka. Zápletka je trochu klasická - mrtvý stařec, kterého všichni nenávidí. Trochu jako Hercule Poirot - teď jen tipovat, kdo z celého městečka měl největší zájem na tom, aby tenhle chlap zaklepal bačkorama. Což není špatné. K tomu navíc i trochu zakázané lásky - policistka a hlavní podezřelý - to je neobvyklý pár, ale já jim fandila! Když si vzpomenu, jak spolu jedli sushi v sauně… To bych taky někdy vyzkoušela! Nejzajímavější ale pro mě bylo téma národní menšiny, jazykových bariér a dalších věcí co k tomu patří. Snaha místních obhájit svůj dialekt maënkieli byla obdivuhodná a já byla s nimi. Podle mého názoru, jsou právě tyhle (a další) odlišnosti to zajímavé na každém z nás a měli bychom si konečně uvědomit, že není cíl být jako všichni ostatní. Co bychom třeba mi dělali bez ostraváků? ;o)

Radka Třeštíková - Bábovky

Anotace:
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.

Co na to já:
A teď z jiného soudku. Po Bábovkách jsem pokukovala už od jejich vydání, nebyla jsem si ale jistá, jestli je to to pravé právě pro mě. Nakonec mě z rozmýšlení vytrhla kolegyně z práce, která si Bábovky koupila jako čtení na dovolenou… Na kterou jede v říjnu :o). A byla tak hodná, že mi je v mezičase půjčila. Upřímně rovnou říkám - je to trochu depka. Ale reálná. Stejně jako v životě, ani tady příběhy nekončí vždy happy endem. Až na výjimky moc nemusím povídky a bála jsem se, že mě to nebude bavit. Příběhy se ale vzájemně proplétají a člověk zjistí, že ve výsledku čte jeden velký příběh. První kniha od Třeštíkové a ne poslední, ne že bych byla úplně nadšená, ale něčím mě zaujala…

Tak, to by bylo! A teď rychle k pozvánce na jednu víkendouvou akci (kterou u mě nevidíte poprvé a pod štítkem Porsche už pár zmínek najdete ;o)).


Ve Liberci - tedy přesněji v areálu pivovaru Konrad ve Vratislavicích se totiž zase chystá Ferdinand Porsche Festival (2. - 4.9.2016) a já jsem natěšená jak malá holka na cukrárnu! Spousta aut, doprovodný program, půlnoční orientační rallye… To je myslím hodně slibné ;o). Víc informací najdete tady a já se těším, že se potkáme!

Pac a pusu D*