Little Live Lady

Little Live Lady

14.4.15

Přečteno: březen 2015


Krásný podvečer všem!

Trochu se zpožděním, ale jsem tu s přečtenými knihami za březen!
Nebudu to prodlužovat, je to dnes obsáhlejší, takže jdeme na to!

Stephen King - Zelená míle

Anotace:
 V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná - ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu...

Co na to já:
 Pan King! Budete se tu s ním setkávat celkem často, tak se připravte ;o). Předpokládám, že Zelená míle není pro nikoho neznámá - alespoň její filmové zpracování. Můj drahý K. film viděl asi tisíckrát a když u mě zahlédl knihu s překvapením se ptal: "To napsal King?". No jasně, kdo jiný! A je to pecka! Jako vždy se najde pár odlišností od filmu, ale představivosti se meze nekladou, takže v hlavě si vždycky můžete vytvořit vlastní Zelenou míli. Kniha vypráví o věznici, jejích bachařích a odsouzencích čekajících na smrt. John Coffey ("Jako kafe, ale píše se to jinak") čekal jako mnozí další na poslední posezení v životě - v elektrickém křesle zvaném Jiskřák. Pro mě to byl od začátku sympaťák (John, ne Jiskřák ;o)). Proč, to už si přečtěte sami… Ne vše končí happy endem, ale i nějaká jeho malá část se tu najde…

Stephen King - Čtyři roční doby

Anotace:
 Čtyři roční doby se poněkud vymykají Kingově tvorbě nejen rozsahem, ale především laděním, a mohou proto být příjemným překvapením i pro čtenáře, kteří nejsou zrovna příznivci Mistra hororu. Sám King je označuje za „přirozeně šťastnou knihu" a uvádí, že tři z nich nejsou horory". Se dvěma novelami se čeští čtenáři mohli setkat v dnes už historickém prvním vydání Kinga u nás vůbec - vyšly v roce 1991 v nakladatelství Práce pod názvem jedné z nich, Nadaný žák. Tři jsou u nás známy také ve filmové podobě: Tělo bylo natočeno pod názvem Stůj při mě (Stand By Me), Nadaný žák byl distribuován pod původním názvem a film Vykoupení z věznice Shawshank vypustil z titulu Ritu Hayworthovou. Kniha Čtyři roční doby vychází nyní v úplné podobě, jak ji koncipoval Stephen King.

Co na to já:
 Další kingovka! Pan King mě baví a tahle kniha mě bavila na čtyřikrát! Kniha má něco přes 500 stran a obsahuje čtyři novely - Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank je první z nich. Zase určitě znáte filmovou verzi (která se zase v mnohém liší). V osané podobě se mi ale tenhle příběh líbil o dost víc. Sice místo zrzavého Ira vidím stále Morgana Freemana, ale to myslím není na škodu ;o). V zkratce je příběh o životě Andyho Dufersena, který so do Shawshanku dostal za vraždu manželky a jejího milence, kterou ale nespáchal. Zajímavé, čtivé, TOP!
 Druhá novela nese název Nadaný žák. Musím se přiznat, že na jednu stranu mě naprosto pohltila. Na stranu druhou jsem z ní ale byla chvilkami labilní (fakt, je to docela šílený!). Kluk jménem Todd zjistí, že kousek od něj bydlí pod falešným jménem bývalý nacista. Část Toddova já je zvrácenější, než to zpočátku vypadá a Todd se tak s důchodcem domluví… Za to, že ho nepráskne mu musí vyprávět o šílenostech, které se děly v koncentrácích. Jaký to má na oba vliv byste neuhodli…
 Tělo je název třetí novely. Ta vypráví o čtyřech klucích, kteří se vydají na dobrodružný výlet - hledat mrtvolu zmizelého Raye Browera, kterého srazil vlak. O mrtvole se dozví od staršího bráchy jednoho z nich. Jejich cesta je plná napětí, pohledů do minulosti, vymyšlených příběhů i pohledů do budoucnosti. Po předchozí novele trochu oddych, ale ne zas moc..
 Poslední novelou je Dýchací metoda. Má pomalejší rozjezd, ale stojí za to dočíst až do konce. Je to takový ten příběh v příběhu, což myslím vůbec nevadí. Možná, že kdyby to byl "jen" příběh, ztratila by novela na svém kouzlu a napětí. Tady se myslím projevuje typický King - trocha záhad, napětí a trochu nechutný a šílený konec jednoho protagonisty. Ve zkratce - muž -> klub -> vyprávění příběhů -> v jednom lékař -> těhotná žena -> šílený konec -> záhadné dveře -> a jde se domů!

Fiona Levis - Yves Saint Laurent

Anotace:
 V roce 1957 nahrazuje dvacetiletý mladík zesnulého Christiana Diora v roli krále Haute Couture. Yves Saint Laurent pozvedne konfekci na úroveň umění a vnutí ulici osobitý styl oblékání, je posledním knížetem elegance a prvním z řady návrhářů pro širokou veřejnost. Obléká dobu, v níž žije: sexuální revoluce, požadavky homosexuálů, osvobození žen, nic z toho mu neunikne. S dvacetiletým předstihem definuje naše dnešní představy na moderní život a vytvoří model současné ženy. Tento křehký kouzelník módy ale také často narazí na životní realitu, má deprese i problémy s alkoholem a drogami. Yves Saint Laurent zemřel 1. července 2008 na rakovinu mozku ve své rezidenci v Paříži. Jeho popel byl rozprášen v botanické zahradě v marocké Marakéši.

Co na to já:
 Z téhle knihy mám trochu rozporuplné pocity. Na jednu stranu je to skvělý průřez života jednoho z nejvýznamnějších módních návrhářů naší doby. Kniha je dost podrobná hlavně v popisu profesního života Yvese, ale nechyb ani střípky z života osobního. Na druhou stranu mě trochu iritovalo, jak autorka ve vyprávění "skáče jako blecha", víc by se mi líbilo, kdyby bylo vše řazeno chronologicky… Ale proti gustu… Odborných věcí tu moc nečekejte, hledala jsem nějaké bližší info o tom jak Yves tvořil, o celém procesu toho, jak výsledné modely přicházely na svět. Zajímalo mě, jak to celé probíhalo od návrhu až k hotovým šatům… A to jsem tu bohužel nenašla. Nicméně pokud vás život tohoto umělce zajímá, tahle kniha vám leccos napoví ;o).


Co jste přečetli vy? A máte nějaké tipy na zajímavé knihy? Sem s nimi! :o)

4 komentáře:

  1. Koukám, že bych se měl stydět, že nestíhám číst =(
    Děkuju za tip na YSL..
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme něco jiného ;o). Já bych se zase potřebovala zbavit spousty věcí z šatníku ;o). A není vůbec za co!

      Vymazat
  2. ...tak třeba typ na moji knihu Máma :-) Věrka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milý komentář :o)