Little Live Lady

Little Live Lady

19.2.17

Koza zahradnicí...


…to jsem celá já!

Taková ta klasika… 
Dostanete/koupíte si/nacpou vám/…doplňte další… kytku/kaktus/palmu/…zase doplňte…
A ono vám to chcípne. Za den, za týden, za měsíc. Prostě chcípne.
Už asi tisíckrát jsem zkoušela něco pěstovat. Ve výsledku není důležité co, protože to vždycky dopadlo stejně. Kaktus byl promáčenej (a to jsem ho za rok a půl zalila možná dvakrát). Rýmovník uschnul (a to jsem ho zalévala každý týden). Orchidej? Peklo na zemi! Svojí první jsem zahubila asi po půl roce a to při příležitosti lázně - chtěla jsem jen otřepat hlínu z toho plastového květináče, s orchidejí jsem !lehce! zatřásla a všechny listy upadly do dřezu.

To jsem já a pěstování rostlin v jednom odstavci.

A teď z druhého konce.

V patnácti jsem od mámy dostala pokojovou palmu (asi, nevyznám se v tom, ale mělo to kmen, pár listů, znáte to…). Od té doby už uběhlo dost času a tohle monstrum za tu dobu vyrosto z asi 30cm na 2 metry a nějakej kousek. Přežila dvoje stěhování, období, kdy v našem prvním společném bytě s Kubou trávila většinu roku venku na terase a ve druhém zase schytala nejtmavší místo v kuchyni vedle lednice. Zalévám jí sporadicky, už asi milionkrát jsem jí přesazovala - po čase ze všech květináčů vylejzaj kořeny - a ONO TO POŘÁD ROSTE!!!! Dodnes mamku podezřívám, že si špatně přečetla cedulku s popisem a místo pokojové rostliny vzala venkovní...

Tak a teď k tomu, jak se mi stalo, že jsem z ničeho vypěstovala X rostlin co žijou a dokonce je porozdávala ostatním…

Jako každý kdo okukuje blogy, vlogy a nevím jaké ještě -gy jsem jednu dobu neviděla nikde nic jiného než jen avokádo. Z pecky, jen tak, doma vypěstovaná rostlinka co každému dělá radost a vlastně ani nepotřebuje moc starosti. To bych nebyla já, abych to nechtěla vyzkoušet! Máme přece balkon, všechny kytky pochcípaly (nechoďte na mě s fialkama, maceškama, muškátama,… to nikdy nepochopim!) a tohle by tam mohlo vydržet. Aspoň přes léto!

Avokádem se s Kubou cpeme pravidelně, oba dva se můžeme utlouct, takže o pecky není nouze. Jak na pěstování? Strejda Google poradil a po přečtení asi 50ti článků je ze mě odborník! Napíchat párátka, nechat vylézt kořínek a stonek, přesadit, hodně zalejt vodou… Šlo to jako po másle! Nebudu vám tu o tom psát nic bližšího, všude je mraky informací…


Jen jsem se vám chtěla pochlubit, že jsem na chvíli byla avokádem postižená, vypěstovala jsem jich plno, většinu rozdala a doma si nechala dvě… A je zima, tak jsou chudáci taky v kuchyni (přece mi na tom balkóně nezmrznou!) a já z nich mám radost :o).

Tak neházejte flintu do žita (kaktusu, palmy, muškátu,..) a zkuste to taky, klidně něco ještě jednoduššího!

Protože jednou to přece musí vyjít ;o).

Pac a pusu D*

2 komentáře:

  1. pecek jsem už použila několik, kořínek nikdy nevyrostl, takže já gratuluji k úspechu :-)
    klár

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nene :(. Tak to mě mrzí, tenhle pocit taky znám.. Třeba se Ti povede vypěstovat něco daleko krásnějšího ;o).

      Vymazat

Moc děkuji za milý komentář :o)